6 manieren om de weergavetijd en interactie van je Facebook video’s te verhogen

Voor een groot aantal merken en bedrijven die video inzetten op Facebook is het verhogen van de weergavetijd een van de meest gebruikte doelstellingen. 

Auteur

Jasper Fraikin

Category

Videomarketing

Datum

18 januari 2019

4min

Om de gebruikers hierin beter te ondersteunen heeft Facebook uitgezocht hoe je meer weergaven op je video inhoud kunt krijgen, hieruit bleek dat 48% van de weergavetijd rechtstreeks uit het delen van video’s komt. Het aanmoedigen van je volgers om je video te delen werkt als een positief domino-effect. Klinkt logisch, maar het is niet zo simpel als het klinkt.

Uiteraard zijn er een aantal factoren waar je rekening mee moet houden als het gaat om het betrekken en activeren van je doelgroep. Niemand deelt een video namelijk zomaar en de ‘’Tag a friend’’ insteek waarbij inhoudsloze video’s viral gaan wordt binnenkort door Facebook hardhandig aangepakt. Een video moet o.a. relevant en van toegevoegde waarde zijn, een goede productie kwaliteit kennen en innovatieve of aansprekende content bevatten.

Dit is de basis, maar er kan nog veel meer worden gedaan om de betrokkenheid van je video’s te vergroten.

1. Upload video's via Facebook

Het plaatsen van een video op Facebook via de native player van de site (in plaats van bijvoorbeeld het plaatsen van een link naar een YouTube video) zal voor meer betrokkenheid en organische shares zorgen. Uit een onderzoek uit 2017 blijkt dat Facebook-video’s gemiddeld een 477% hogere share rate ontvangen dan de YouTube versie. Daarnaast ontvangen native Facebook video’s ongeveer 530% meer reacties dan gedeelde YouTube-video’s.

Wat veel merken en bedrijven fout doen is het maken van één soort video en deze “cross-posten” op allerlei verschillende social video platformen. Let er op dat je video qua formaat, doelgroep en boodschap past op het platform dat je gebruikt. Cross posting kan, maar zorg dat je dit met de juiste video formats en afstemming op het platform doet. Maak op die manier o.a. onderscheid tussen.

2. Maak vierkante of verticale video's

Als basis video formaat zou je de 1:1 vierkante video’s voor Instagram en Facebook aan kunnen houden. Waarom? Facebook video’s die vierkant zijn hebben de neiging om meer gedeeld te worden en weergaven, bereik en betrokkenheid te krijgen. Volgens een Buffer-onderzoek worden met name de vierkante video’s het meest gedeeld op Facebook accounts, maarliefst 78% meer dan een normale horizontale “landscape” video.

Naast vierkante video’s is het ook relevant om verticale video’s te maken voor Instagram en Facebook. Om de video-kijk ervaring op Facebook te verhogen binnen “Stories” biedt Facebook sinds begin 2017 de optie voor grotere verticale video’s. Door deze update besteden Facebook gebruikers meer tijd aan het kijken van verticale video’s, het kan dus de moeite waard zijn voor jouw bedrijf of merk om te experimenteren met verschillende video formaten om zo te kijken wat het beste aansluit bij jouw doelgroep en het platform waarop jouw doelgroep zich bevindt.

Voor Scotch & Soda hebben wij vorig jaar verschillende video formaten gemaakt binnen de FW17 campagne. Hier zie je de vertical en horizontal video als voorbeeld:

3. Maak video’s die gedeeld willen worden

Zoals eerder genoemd is het van groot belang om te zorgen dat de basis van je video goed is, denk hierbij aan een sterke inhoud die relevant is voor jouw doelgroep en een hoge productie kwaliteit. Gemiddeld komt 48% van de kijktijd van een Facebook video doordat de video gedeeld is. Het is dus belangrijk dat je video aanslaat bij de doelgroep, waardoor zij het willen delen. Combineer de goede basis met een relevante boodschap die inspeelt op de behoefte van jouw doelgroep waardoor een gesprek ontstaat en de doelgroep betrokken raakt.

Je kunt je ook richten op het plaatsen van laagdrempelige, inspirerende of grappige video’s die gerelateerd zijn aan jouw merk of bedrijf. Richt deze op de interesses en behoefte van jouw doelgroep en zo trek je op een indirecte manier veel bekijks voor jouw product of dienst.

Buzzsumo, een bedrijf dat content en marketing analyses uitvoert, bekeek meer dan 100 miljoen video’s op de sociale site en ontdekte dat video’s met een humoristische of activerende toon het beste presteerden op het gebied van weergaven, betrokkenheid en het aantal shares. Andere populaire soorten video’s zijn volgens hun onderzoek de life-hacks, tips en how-to video’s.

4. Optimaliseer de inleiding en thumbnail

Een weergave wordt door Facebook geteld vanaf het moment dat een kijker langer dan 3 seconden naar een video kijkt. Als je jouw weergavetijd wilt verhogen door middel van betrokkenheid moet je je publiek dus een reden geven om langer dan die eerste drie seconden te blijven kijken. Hoe zorg je nu dat iemand in de eerste 3 seconden genoeg geëntertaind wordt?

Het is essentieel om meteen aan het begin van je video’s gebruik te maken van visuele beelden die de aandacht trekt van jouw doelgroep. Waarbij de eerste 3 seconden van de video het meest cruciaal zijn. Ter versterking van de video is het belangrijk om een beknopte, maar duidelijke tekst toe te voegen die het hart van de boodschap dat je probeert te vertellen toespitst zodat je kijkers nieuwsgierig zijn naar de rest.

Hiernaast moet je er ook voor zorgen dat de thumbnails voor elk van je video’s de aandacht van de kijkers trekt. Het optimaliseren van je video-inhoud maakt niet uit als de eerste afbeelding die de kijker ziet niets met de video-inhoud te maken heeft of – erger nog – saai is. Als je een aangepaste thumbnail maakt zorgt dit er niet alleen voor dat het de aandacht van de kijkers trekt terwijl ze door hun feeds bladeren, maar het vergroot ook weer de kans dat de kijker je video wilt delen met zijn of haar netwerk.

5. Voeg ondertiteling toe

Over optimaliseren van de eerste drie seconden gesproken, het is belangrijk dat je de kracht van woorden niet negeert, zelfs niet binnen een visuele boodschap zoals een video. Waarom? Voordat Facebook het automatisch afspelen standaard instelde bij de gebruikers, werd 85% van de Facebook-video’s zonder geluid bekeken. Dit percentage is waarschijnlijk ook niet veel veranderd, aangezien (ironisch genoeg) Facebook in februari 2016 ontdekte dat 80% van de gebruikers negatief reageerde op het automatisch afspelen van geluid in specifieke videoadvertenties.

Overweeg daarom overlay-tekst of bijschriften aan je video’s toe te voegen om te zien hoe je publiek reageert. Deze op woorden gebaseerde strategie zorgt ervoor dat gebruikers die automatisch afspelen met geluid uitgeschakeld hebben, nog steeds begrijpen waar je video over gaat zonder audio te hoeven horen. Facebook heeft voorheen ook ontdekt dat ondertitelde video-advertenties de in vergelijking met advertenties zonder bijschriften met 12% beter presteerden. Door je volgers niet te irriteren heb je een betere kans dat ze de video leuk vinden en delen. Daarnaast is het natuurlijk ook gewoon beleefd om tekst of bijschriften op te nemen voor slechthorende Facebook gebruikers en door hun behoeften te erkennen heb je ook nog eens meer kans op toename in de weergavetijd.

6. Optimaliseer je marketing teksten

Naast het toevoegen van overlay-tekst of bijschriften moet er ook gedacht worden aan de omringende kopie van de video. Facebook staat pagina eigenaren toe om een ​​video met tekst op een paar verschillende plaatsen aan te passen.

De eerste is de titel, die beschrijvend en zoekbaar (SEO) moet zijn. Daarnaast moeten gebruikers overtuigd worden om erop te klikken. Ten tweede moet de voorbeeldtekst samenvatten waar je video over gaat en tot slot is er de beschrijving, die meer informatie over jouw video kan geven en gebruikers kan aanmoedigen om de video te delen of erop te reageren.

Zorg ervoor dat je de voorbeeldtekst, de beschrijving en de titel van de video bewerkt op basis van de voorkeuren van jouw publiek op het platform waarop je de video deelt. Het vergt wat experimenten om erachter te komen wat het beste werkt voor de Facebook video’s van jouw bedrijf of merk, maar als we het onderzoek van Buffer geloven dan genereren kortere teksten (van minder dan 13 woorden) meer kliks terwijl langere teksten een hogere betrokkenheid zien.

Lees meer